Geluid isoleren bij een betonnen plafond
Geluidsoverlast bij een betonnen plafond? Ontdek hoe u geluidsoverdracht effectief kunt verminderen met de juiste plafondisolatie.
Specialist in akoestische materialen
Snelle levering uit voorraad
Uitgebreid assortiment, maatwerk mogelijk
Wilt u de akoestiek in uw ruimte verbeteren en geluiden van boven beperken? Dan is het verbeteren van de geluidsisolatie van het plafond een effectieve oplossing. De juiste aanpak hangt af van het type geluid en de bestaande bouwconstructie.
Geluidsoverlast bij een betonnen plafond? Ontdek hoe u geluidsoverdracht effectief kunt verminderen met de juiste plafondisolatie.
Ervaart u geluidsoverlast via uw houten plafond? Verbeter de geluidsisolatie en voorkom hinder van stemmen en andere luchtgeluiden.
In de meeste situaties is het geluid van een plafond het best te isoleren met een massa-veer-massa constructie. Hierbij wordt de bestaande plafondconstructie (eerste massa) via een veerverbinding ontkoppeld (bijvoorbeeld houten of metalen regels met verende koppeling) van een nieuwe, vrij hangende laag gipsplaten (tweede massa). De tussenliggende ruimte, de spouw, wordt opgevuld met spouwvulling.
Een vuistregel hierbij is dat de spouw voor minimaal 70% gevuld moet worden, bij voorkeur gelijkmatig verdeeld over het volledige oppervlak. Let op: de nieuw aangebrachte plafondconstructie mag geen direct contact maken met de omliggende muren. Hiervoor gebruikt u kantstroken, zodat het plafond volledig ontkoppeld is. Dit wordt ook wel een zwevend plafond genoemd.
Tegen welke geluiden werkt een geluidsdicht plafond?
Een geïsoleerd plafond is vooral effectief tegen luchtgeluiden, zoals stemmen. De combinatie van extra massa en ontkoppeling zorgt ervoor dat deze geluiden minder doordringen naar de onderliggende ruimte.
Gaat het om contactgeluiden, zoals voetstappen of schuivende meubels? Dan is een zwevend plafond alleen vaak niet voldoende. De ideale oplossing is een combinatie van een zwevend plafond én een zwevende vloer in de bovenliggende ruimte.
Is het niet mogelijk om de vloer boven te isoleren, maar wilt u toch contactgeluiden reduceren? Dan is een doos-in-doos constructie nodig. Dit houdt in dat u binnen de ruimte een volledig ontkoppelde constructie plaatst: met zwevende vloer, wanden én plafond. Zo worden contactgeluiden niet meer via de bouwconstructie doorgegeven.
Voor een zwevend plafond adviseren wij spouwvulling met goede geluidsisolerende eigenschappen. Geschikte materialen zijn:
Deze materialen dempen geluidsgolven en verbeteren de akoestische prestaties van de hele constructie.
Niet elk plafond is hetzelfde. Een houten plafond vereist een andere aanpak dan een betonnen plafond. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen met welk type constructie u te maken heeft. Bekijk de pagina die past bij uw situatie voor een gerichte oplossing.
Ontdek de wereld van akoestiek
Wilt u een muur geluidsisolerend maken? Geluidsisolatie werkt goed bij luchtgeluid zoals spraak. Gaat het om contactgeluid zoals trillingen van een wasmachine, dan is muurisolatie vaak niet voldoende. In dit artikel leest u hoe u de geluidsisolatie van een muur effectief kunt verbeteren met het juiste systeem en materiaal.
Doordat er veel harde vloeren zoals hout en beton worden toegepast, verspreidt contactgeluid zoals voetstappen zich makkelijker. Een geluidsisolerende onderlaag is daarom essentieel om deze geluidsoverdracht te beperken.
Een spouw is de holle ruimte tussen twee delen van een constructie, zoals tussen twee muren. Deze ruimte speelt vaak een belangrijke rol bij geluidsisolatie en kan worden opgevuld met een geschikt materiaal, ook wel spouwvulling genoemd.
Onze specialisten helpen graag u verder
Twijfelt u over de juiste aanpak? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten denken graag met u mee.
Sales & Customer Support