Wanneer isoleert u een betonnen plafond?
Door de relatief hoge massa van een betonnen plafond worden luchtgeluiden doorgaans al voldoende tegengehouden. In situaties waarin sprake is van intens luchtgeluid, zoals in een restaurant of muziekstudio, kan aanvullende geluidsisolatie echter noodzakelijk zijn. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te onderzoeken of een zwevend plafond, een extra plafond dat u aanbrengt om de geluidsisolatie te verbeteren, voldoende effect heeft. In sommige gevallen is een volledige doos-in-doosconstructie vereist. Hierbij wordt een zwevend plafond gecombineerd met ontkoppelde wanden en een zwevende vloer.
Contactgeluidoverlast kan het best bij de bron worden aangepakt. Trillingen verplaatsen zich via de vloer naar de muren en zijn daardoor alsnog hoorbaar in de onderliggende ruimte. Vandaar dat een geluidswerend plafond een oplossing kan bieden, maar geniet het aanbrengen van een zwevende vloer aan de bovenzijde in veel gevallen de voorkeur. Ook bij contactgeluid is het belangrijk te beoordelen of een combinatie met ontkoppelde voorzetwanden en een zwevende vloer noodzakelijk is.
Hoe isoleert u een betonnen plafond?
Geluid van het plafond isoleert u door een zwevend plafond aan te brengen. Dit gebeurt aan de hand van de volgende stappen:
- Bevestig het ophangsysteem met akoestische ontkoppeling aan het huidige plafond.
- Breng een spouwvulling aan in de tussenruimte, zoals Ecosorb Metisse.
- Monteer twee lagen gipsplaten tegen het systeem. Let erop dat de platen vrij blijven van de muren; gebruik hiervoor een kantstrook rondom.
- Werk het geheel netjes af met een afwerking naar wens, bijvoorbeeld door het te laten stucen.